KUBIK FORM
Ce este MDF-ul?
Ce este MDF-ul?

PAL-ul (placă aglomerată de lemn) reprezintă principalul material de construcție folosit astăzi în construcția unei piese de mobilier. Realizat din resturi de rumeguș provenite din diverse procese de fabricare a produselor de lemn, PAL-ul este amestecat cu lianți și presat, la cald, sub formă de plăci de circa 2,75x2,07 m. Diferența între PAL și MDF este că, la rândul lui, MDF-ul este fabricat din fibre lemnoase tocate însă foarte mărunt, având astfel o densitate mult mai mare decât PAL-ul, o compoziție mult mai omogenă de-a lungul plăcii, devenind mai greu și, totodată, mult mai rezistent.

Câteva din avantajele principale ale MDF-ului, față de PAL – este mai dens și mai rezistent; prezintă o duritate mai mare la încovoiere și umflare; suprafața este mult mai fină; rezistența sporită la umiditate, face față cu brio la diferențe de temperatură cald – rece; posibilitatea prelucrării perimetrale a pieselor, pe muchii; prelucrarea în profil / secțiune a materialului, obținându-se modele decorative cu inspirație din diferite stiluri; ușor de prelucrat, poate fi Înfoliat, Vopsit, Furniruit; poate imita, prin modelul frezării, elemente de lemn; oferă o durată de viață mult mai mare decat PAL-ul. Datorită costurilor de prelucrare ridicate, MDF-ul este mult mai costisitor decât PAL-ul, însă mult mai ieftin decât lemnul pe care și-l doreste să-l imite.

Intrând în detalii, cel mai economic tip de MDF este cel Melaminat, existent sub formă de plăci Mate sau Lucioase, debitate precum PAL-ul Melaminat și cu aplicare de canturi ABS plastifiate pe margini. Având aceeași caracteristică principală constructivă, de fibre lemnoase tocate foarte mărunt, suprafața are aplicată un strat de melamină și, mai apoi, o folie decorativă ce dă culoarea plăcii de MDF, nuanță Uni sau cu fibră de Lemn. Fiindcă nu permite prelucrarea pe muchie a materialului, MDF-ul Melaminat este cel mai ieftin, în comparație cu MDF-ul Înfoliat sau Vopsit. Grosimea materialului este de 18 mm.


MDF-Înfoliat-și-Vopsit


Totodată suprafața MDF-ului permite Înfoliere sau Vopsire. Procesul de înfoliere constă în aplicarea unei folii de PVC (folie plastifiată), cu aspect lis sau perlat, striat sau structo, în finisaj mat, ultramat sau lucios, în diferite culori. Această folie se lipește după prelucrarea piesei de MDF Brut (melaminat alb pe o parte) în frezarea / modelul dorit, cu un adeziv special, la vid. Durata medie de viață a unei piese din MDF Înfoliat este de circa 5 ani. Există riscul ca, în momentul în care mobilierul realizat cu MDF Înfoliat nu are o ventilație corespunzătoare, temperatura în camera respectivă nu depașește 15 grade sau, în cadrul unei bucătării, nu dispuneți de o hotă suficient de puternică (minim 650 mc putere de absorbție), cu evacuare exterioară, MDF-ul să se exfolieze în zonele expuse la contact direct cu aburul sau căldura. Foarte important de știut este faptul că o hotă de bucătărie funcționează la capacitatea ei maximă, conform specificațiilor din cartea tehnică, în anumite condiții clare – ușa camerei și geamul închise, existența de burlan evacuare exterioară și puterea hotei minima. specificată mai sus. Lipsa unuia sau a mai multor factori reduce semnificativ durata de viață a MDF-ului Înfoliat folosit, afectându-l.

Cea mai bună alegere în MDF este însă varianta vopsită. Fie că vorbim aici de un MDF simplu, cu rază pe muchie de 3 mm, cu suprafața mata sau lucioasă, fie de MDF cu frezare / model, cu suprafață ultramată, prin cadrul MDF-ului vopsit ne putem bucura pe deplin de culoarea dorită și de design-ul dat de alegerea noastra. Având o suprafață foarte fină, prin șlefuire, procesul de vopsire implică aplicarea unui grund pregătitor și a unui email colorat, urmând uscarea în cabine speciale, închise ermetic și în care sunt cu atenție controlate temperatura, umiditatea și concentrația de praf din aer. Timpul de uscare mediu este de circa 24 H pentru MDF Mat și de circa 72 H pentru MDF Lucios. În cazul în care piesele suferă zgârieturi sau loviri, acestea se pot revopsi în nuanța aleasă pe baza codului de RAL ales anterior.


Bucătărie-MDF-Vopsit-Lucios-cu-frezare-mâner


Datorită unei game variate de culori, în finisaj cu suprafață mată sau lucioasă și deoarece există posibilitatea de alegere a aspectului, elegant și sofisticat precum cel al lemnului, MDF-ul este un element preferat în construcția de mobilă de bucătărie la comandă și acoperă cerințele unui public larg de consumatori.

Câteva avantaje principale în alegerea mdf-ului la o mobilă de bucătărie:

  • în ciuda umidității sau a temperaturilor ridicate, MDF-ul are o rezistență ridicată (în special MDF-ul vopsit);
  • nu necesită o întreținere specială, puțin mai multă atenție trebuie acordată MDF-ului vopsit, lucios (se va folosi o soluție simplă, gen Pronto, care să nu afecteze vopseaua, cu o concentrație minimă de acetilen, iar la final se va șterge cu o cârpă moale uscată);
  • finisajele MDF-ului care imită fidel lemnul oferă mobilei de bucătărie un aspect elegant, luxos, în ciuda prețului mai mic plătit, comparativ pentru o  mobilă din lemn masiv;
  • datorită metodelor de finisare, mobila de bucătărie din MDF este ideală atât pentru o bucătărie modernă (cu MDF-ul vopsit), cât și pentru o bucătărie clasică, lucru datorat și tehnicii de frezare (adică prezența modelelor în relief pe suprafața plăcii – MDF Profilat);
  • datorită rezistenței și duratei de viață a MDF-ului, mai mari decât în cazul PAL-ului, investiția este amortizată rapid.


MDF-Vopsit-profilat


Dintre dezavantajele folosirii MDF-ului, în locul PAL-ului, amintim:

  • datorită densității mari a compoziției MDF-ului, plăcile sunt mai greu de manipulat și de tăiat, în cazul unui proiect realizat pe cont propriu;
  • prețul MDF-ului este mai mare decât cel al PAL-ului;
  • mobila de bucătărie folosește MDF la fronturi (în majoritatea cazurilor) sau pentru componentele aflate la vedere (laterale sau părți inferioare de corpuri suspendate), iar restul parților de mobilier (compartimentări interioare, structuri de susținere) sunt fabricate din PAL;
  • în cazul MDF-ului vopsit, rezistența mecanică este mai mică, prin urmare în cazul unui impact, există șanse să sară vopseaua. În acest caz MDF-ul Înfoliat este mult mai rezistent.

MDF-ul este un material îndrăgit, demn de luat în considerare pentru mobilierul întregii case, este o solutie de mijloc între PAL-ul mai ieftin și lemnul masiv, destul de costisitor, iar datorită numeroaselor tipuri de finisaje poate îndeplini cu ușurință atât exigențele de design, cât și pe cele de calitate.

Articole recomandate

Lasă un comentariu


Str Mihail Sadoveanu 18
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, vă exprimaţi acordul asupra folosirii acestora. Aflaţi mai multe. Acceptă cookie-uri